BOGRECEPTION på Jazz house Montmartre - se den lille film fra dagen, som er lavet af Jeppe Hansen.
Interview fra online magasinet Kopenhagen.dk af Lise Kristoffersen
Udstillingen Another View har primært motiver fra New York. Hvad er det New York har, som du har kunnet bruge til denne udstilling?
Jeg har været en tur i New York, og grunden til at det blev New York er, at der i den by er et kultur-sammenstød, der vist ikke er mange andre steder i verden. Hvis man kører med undergrundsbanen og møder fem forskellige mennesker, så er chancen for, at de er fra hver deres verdensdel rimelig stor. Og det, som jeg bruger i billederne fra den virkelighed, er, at jeg tænker, at hver stribe bærer på en bestemt opfattelse af virkeligheden, eller de hver især er udtryk for forskellige tidspunkter, enten historisk eller bare forskellige tidspunkter på dagen.
Du bruger fortrinsvis motiver fra storbyen.
Ja, motiver hvor der er dybde i. Jeg kan godt lide, når man står foran billedet, at man får den fornemmelse af, at man bliver hevet ind i motivet, eller at man kun ser og fornemmer farverne. Det har fascineret mig, siden jeg var lille, at man kan opbygge perspektiv i et maleri.
Nu har du arbejdet med de striber igennem et par år - hvad er det med dig og de striber?
Den lange udgave er, at jeg var på Louisiana i 1989 for at se Dalí, og det var muligvis en øjenåbner. Efter jeg havde set den, læste jeg nogle bøger om ham, og der stod blandt andet, at han en gang havde lavet en afhandling om maleteknikker, og den prøvede jeg så at finde. Det lykkedes ikke på det tidspunkt. Så gik der lige 12-13 år, og så var jeg i LA, og på et af museerne derovre fandt jeg hæftet. Og så købte jeg det med hjem, og det omhandlede mange forskellige ting, men der var blandt andet et afsnit, der handlede om, hvordan man arbejdede sig frem til at lave det perfekte strøg. Og den historie om det perfekte strøg fascinerede mig. Selvfølgelig er der nogle strøg i kunsthistorien, som skiller sig ud fra mængden. Rembrandt har en lille tuschtegning af en pige, og tegningen består stort set kun af tre strøg. Mine billeder er en illusion af det perfekte strøg. På nogle af billederne er der kun 5 - 6 strøg, men de er omhyggeligt bygget op, og de er meget arrangerede. Det tager nogle gange en dags tid at forberede det ene penselstrøg.
Du bruger fotografiet som forlæg til malerierne?
Ja, fotografiet er som en skitse; jeg er meget mere optaget af maleriet, end jeg er af fotografiet. Altså motivet virker ligesom et skelet, som jeg bygger nogle farver op på. Motivet er ligesom et slags “grid”, og samtidig virker motivet også som en indgang til billedet. Så jeg bruger de kvaliteter, der er i motivet, og tager udgangspunkt i det lys og de farver, der findes der i forvejen. De farver, jeg bruger, har en eller anden forbindelse til farverne i det oprindelige motiv. Og når jeg går i gang med at bearbejde det, så prøver jeg at tvinge det langt væk fra originalen og prøver muligvis også at lægge nogle andre stemninger ind i billedet. Jeg forsøger at gå til det uden en forudgående ide om, hvordan farver og stemninger skal være. Motivet skal være en indgang til billedet både for beskueren, men også for mig selv. Man skal blive suget ind i billedet. For mig er maleriet ren skaberglæde, og det håber jeg skinner igennem.
Mange af malerierne er rene farveeksplosioner. Hvad er dine overvejelser omkring farvevalg, for det er jo tydeligvis velovervejede valg, der er foretaget?
Jeg bruger ikke farverne symbolsk, og alligevel så bærer de på en symbolisme. Hvis jeg laver en rød farve, som løber, så kommer det hurtigt til at ligne en trafikulykke. Og på den måde er det meget interessant, at man kan jonglere rundt med nogle følelser.
For farverne bærer følelser og stemninger…
Ja, et enkelt farveskift kan ændre ens opfattelse af maleriet. Man kunne forestille sig, at hver farve eller stribe var en persons indtryk af verden. Vi ser ikke tingene ens på grund af kulturforskelle og andre forskelle.
Vi sidder her i en udstilling, der stort set er udsolgt. Hvad sker der nu?
Alt det der ferniseringsræs og at der er udsolgt - det er jo fantastisk, og det er jo motiverende, men det er meget langt fra det daglige arbejde i atelieret. Selvfølgelig har jeg ambitioner om, hvad jeg vil, men kom tilbage til næste år - så kan vi tale om, hvad der er sket.